vitt vin, schalottenlök och lagerblad
4 små rotselleri eller 2 lite större
mungbönor
1 liter grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
5 kvistar timjan
2 lagerblad
½ dl olivolja
1 tsk vit- eller rödvinsvinäger
timjansmör
3 msk färsk timjan
150 g smör
aluminiumfolie
salt och peppar
Skölj bönorna och blötlägg dem i kallt vatten, ca 8
timmar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj rotsellerin noga och skrubba bort jord med hjälp av
en rotfruktsborste. Slå in varje rotselleri i aluminiumfolie och ställ paketen
på ett galler. Baka sedan i mitten av ugnen ca 1 ½ timme eller tills de är
genommjuka.
Koka under tiden upp grönsaksbuljongen och vinet i en
kastrull. Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Tillsätt vitlöken,
schalottenlöken, timjankvistarna och lagerbladen i buljongen tillsammans med
mungbönorna. Låt koka upp och sedan koka under lock på svag värme ca 15
minuter, eller tills bönorna är helt mjuka. Sila av buljongen och lyft ur
timjankvistarna och lagerbladen. Lägg mungbönorna i en skål. Tillsätt
pumpakärnorna, olivoljan och vinägern, blanda runt och smaka av med salt och
peppar.
Hacka timjanen fint och blanda samman med smöret. Smaka av
med salt.
Dela varje rotselleri i två delar, klicka över
timjansmöret och servera tillsammans med mungbönorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar