valnötter, äpple och persilja
soppa
600 g rotselleri
300 g potatis
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
50 g smör
persiljeolja
1 knippe persilja
100 g valnötter
1 svenskt sötsyrligt vinteräpple
salt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär ner rotsellerin och potatisen i mindre
bitar. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs allt i smör i några minuter. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan
grönsaksfonden och crème fraichen och låt allt puttra tills rotfrukterna är
helt mjuka.
Plocka under tiden persiljan och mixa bladen tillsammans med olivolja i en blender eller med mixerstav. Sila eventuellt genom en finmaskig sil.
Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin
färg. Låt de svalna och hacka sedan grovt
Mixa soppan med smöret, späd eventuellt med mjölk till lagom konsistens och smaka
av med salt och peppar.
Skär äpplet i mindre bitar.
Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med valnötter,
äpple och persiljeolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar