gula ärter, spiskummin och persilja
falafel
500 g Go Green Gula Ärter
1 l vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 ägg
2 msk spiskummin
1 nypa cayennepeppar
pepparrotskräm
1 bit pepparrot
2 dl crème fraiche
vitkål
tomater
röd lök
4-8 Hatting pitabröd
salt
Blötlägg ärtorna i rikligt
med vatten över natten, ca 10- 12 timmar. Häll av vattnet och skölj ärtorna
under rinnande kallt vatten i en sil. Hacka gul lök, vitlök och persilja grovt.
Lägg ärtorna i en matberedare tillsammans med ägg, gul lök, vitlök, persilja, spiskummin,
cayennepeppar och salt. Mixa sönder ärtorna i matberedaren
och kör till en smet (Det går även bra att använda mixerstav). Smaka av med
salt och eventuellt mer kryddor. Låt stå och dra i rumstemperatur medan du
förbereder tillbehören.
Riv pepparroten så du
får 4 msk och blanda med crème fraichen. Smaka av med
salt och eventuellt mera pepparrot. Finstrimla
vitkålen, lägg i en sil och salta den ordentligt. Skär tomaterna i fina bitar
och löken i tunna skivor.
Hetta upp oljan till
170 grader i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös. Fritera några stycken falaflar åt gången. När de är gyllenbruna och
flyter upp är de färdiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Pressa ur vätskan ur
kålen och fyll pitabröden med kål, tomat, lök, nyfriterade falaflar och
pepparrotskräm.
Receptet finns även på Lantmännens hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar