timjan och sötstark senap
soppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
1 nypa torkad mejram (kan uteslutas)
1 tsk torkad timjan
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk dijonsenap
timjan- och senapskräm
2 msk sötstark senap
2 dl crème fraiche
salt och peppar
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i några minuter. Tillsätt ärter, mejram, timjan och buljongtärning. Slå över vatten, låt koka upp och puttra på svag värme ca 10 – 15
min. Mixa soppan med en mixerstav, antingen helt slät eller med lite bitar
kvar. Smaka av med salt, peppar och dijonsenap. Späd eventuellt med vatten till
önskad konsistens.
Repa timjanen och hacka den lätt. Blanda med senap och
crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera ärtsoppan med timjan- och senapskrämen.
Ett mer utförligt recept hittar du på här.
kornmjöl, vinteräpple och kardemumma
plättar
1 ½ dl Kungsörnen
Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ dl Kungsörnen Kornmjöl
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + smör till stekning
1 ½ dl Kungsörnen Kornmjöl
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + smör till stekning
topping
2 svenska vinteräpplen, gärna Ingrid Marie
2 msk smör
1 påse Go Green Frömix Med Fina Fikon
1-2 msk honung
½ tsk malen kardemumma
2 svenska vinteräpplen, gärna Ingrid Marie
2 msk smör
1 påse Go Green Frömix Med Fina Fikon
1-2 msk honung
½ tsk malen kardemumma
2 dl vispgrädde
Blanda ihop vetemjöl,
kornmjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och vispa
till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och äggen och vispa
ihop till en jämn smet.
Smält 50 g smör och häll ned det i smeten. Låt smeten stå
och dra i rumstemperatur under tiden toppingen förbereds.
Skölj äpplena och skär dem i grova tärningar.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och fräs frömixen
ett par minuter. Tillsätt äpplet och låt fräsa ett par minuter till. Tillsätt honungen
och kardemumman och fräs ytterligare ett par minuter. Drag av pannan från
plattan och låt stå under tiden plättarna steks.
Hetta upp en plättlägg och tillsätt en klick smör i varje
rundel. Stek fina plättar gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme till
smeten är slut.
Vispa grädden lätt.
Värm upp äppel- och frötoppingen och servera sedan
tillsammans med plättarna och grädden.
Ett mer utförligt recept hittar du här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar