torsdag 16 januari 2014

Ärtsoppa och plättar

timjan och sötstark senap

soppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
1 nypa torkad mejram (kan uteslutas)
1 tsk torkad timjan
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk dijonsenap

timjan- och senapskräm
1 knippe timjan
2 msk sötstark senap
2 dl crème fraiche

salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i några minuter. Tillsätt ärter, mejram, timjan och buljongtärning. Slå över vatten, låt koka upp och puttra på svag värme ca 10 – 15 min. Mixa soppan med en mixerstav, antingen helt slät eller med lite bitar kvar. Smaka av med salt, peppar och dijonsenap. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
Repa timjanen och hacka den lätt. Blanda med senap och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera ärtsoppan med timjan- och senapskrämen.

Ett mer utförligt recept hittar du på här.


kornmjöl, vinteräpple och kardemumma

plättar
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ dl Kungsörnen Kornmjöl
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + smör till stekning

topping
2 svenska vinteräpplen, gärna Ingrid Marie
2 msk smör
1 påse Go Green Frömix Med Fina Fikon
1-2 msk honung
½ tsk malen kardemumma 
2 dl vispgrädde

Blanda ihop vetemjöl, kornmjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och äggen och vispa ihop till en jämn smet.  
Smält 50 g smör och häll ned det i smeten. Låt smeten stå och dra i rumstemperatur under tiden toppingen förbereds.
Skölj äpplena och skär dem i grova tärningar.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk smör och fräs frömixen ett par minuter. Tillsätt äpplet och låt fräsa ett par minuter till. Tillsätt honungen och kardemumman och fräs ytterligare ett par minuter. Drag av pannan från plattan och låt stå under tiden plättarna steks.
Hetta upp en plättlägg och tillsätt en klick smör i varje rundel. Stek fina plättar gyllenbruna på båda sidor på medelhög värme till smeten är slut.
Vispa grädden lätt.
Värm upp äppel- och frötoppingen och servera sedan tillsammans med plättarna och grädden.

Ett mer utförligt recept hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar