vitt vin, smör och vitlök
lax
600 g laxfilé
½ msk farinsocker
fänkål
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 fänkålsstånd
1 knippe timjan
2 dl torrt vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
75 g smör
citronkräm
1 ekologisk citron
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 dl olivolja
1 msk dijonsenap
salt och peppar
socker
smör och olja till stekning
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skär
fänkålen i grova klyftor. Fräs lök och vitlök glansigt i smör. Tillsätt fänkål
och timjan och fräs tills den fått lite färg. Slå på vinet och grönkålen och låt
fänkålen puttra på svag värme tills den än mjuk. Lyft ur fänkålen och vispa ner
smöret. Smaka av skyn med salt, peppar och en nypa socker.
Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Dela
citronerna på hälften och stek snittsidan i en stekpanna med lite olja på hög
värme - citronerna ska bli nästan vara svarta i köttet. Lägg åt sidan och låt
svalna. Finhacka eller pressa vitlöken. Blanda ihop med crème fraiche, olivolja,
dijonsenap samt citronsaft och -skal. Smaka av med salt och peppar.
Skär laxen i portionsbitar. Sockra, salta och peppra och stek i smör.
Servera laxen med fänkål, fänkålssky, citronkräm och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar