persiljeklimp och pepparrotskräm
soppa
1 ½ l vatten
½ msk salt
300 g högrev
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 tärningar oxbuljong
3 potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
1 liten purjolök
klimp
1 knippe persilja
1 citron
50 g smör
50 g Kungsörnen
Kärnvetemjöl (ca ¾ dl)
4 dl mjölk
2 äggulor
kräm
ca 2 cm pepparrot
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
En nypa socker
Koka upp en stor
kastrull med vatten och salt. Skär köttet i tärningar och lägg i det kokande
vattnet. Låt koka upp och skumma. Tillsätt lagerblad, svartpepparkorn och
oxfond. Puttra på svag värme i ca 1 ½ h.
Skala potatis,
morot, palsternacka, rotselleri och kålrot. Dela och skölj purjolöken. Skär i
grova bitar. Tillsätt alla rotfrukter i kastrullen och låt puttra ytterligare
25 min. Tillsätt purjolök och bönor låt koka 10 min. Späd eventuellt med vatten
till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Gör under tiden
klimpen: Hacka persiljan fint. Skölj citronen och finriv det yttersta skalet. Smält
smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt fräsa och vispa ner mjölken lite
i taget tills det blir en tjock smet. Dra av från värmen och rör ner persilja,
citronzest och äggulor. Smaka av med salt. Häll upp degen på en fuktig tallrik
och forma sedan till små bollar.
Skala och finriv pepparroten
och blanda ihop med crème fraiche. Smaka av med salt och en nypa socker.
Ett mer utförligt recept hittar du hos Lantmännen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar