fredag 17 januari 2014

Morotssoppa

räkor, chili och ingefära

soppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 morötter (ca 600 g)
1 bit ingefära, ca 3 cm
1 röd chili
1 nypa curry
1 dl vitt vin
8 dl vatten
2-3 msk koncentrerad hummerfond
1 dl grädde
1 dl crème fraiche

chilifrästa räkor
250 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
1 röd chili


salt och cayennepeppar
smör och olja till stekning

Skala och hacka lök, vitlök, morötter och ingefära. Finhacka chilin.
Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs lök, vitlök, chili, morötter och curry på medelvärme tills löken blivit glansig. Tillsätt vin och låt koka ner till hälften. 
Tillsätt vatten och hummerfond, låt allt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 15 min. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt grädde och crème fraiche och låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Värm vitlöksbaguetterna i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Häll över på en tallrik.
Finhacka vitlök och chili. Fräs i smör och olja någon minut. Tillsätt räkor och sesamfrön och låt fräs tills räkorna blivit varma.
Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med räkorna. 

Receptet i sin helhet hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar