vitt vin, lagerblad och tomater
zucchini
2 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe basilika
1 knippe timjan
1 dl pumpakärnor
ragu
3 dl beluga- eller puylinser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
ca 5-7 dl grönsaksbuljong
250 g cocktailtomater
100 g smör
smör och olivolja
salt och peppar
socker
Sätt ugnen på 225 grader. Dela zucchinin på hälften och
skrapa ur kärnhuset med en sked (spara kärnhuset till ragun). Salta och peppra zucchinin
och lägg den i ugnsfast form. Finhacka vitlöken, grovhacka örterna och smula
chèvren. Blanda ihop vitlök, örter och chèvre med lite olivolja. Smaka av med
salt och peppar. Fördela i zucchinihalvorna och strö över pumpakärnorna. Ringla
över olivolja. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills zucchinin
mjuknat och osten fått fin färg.
Skölj linserna. Skala och finhacka schalottenlök och
vitlök. Grovhacka kärnhuset från zucchinin. Hetta upp en kastrull eller
traktörpanna med smör och olivolja och fräs lök, vitlök och zucchini till löken
är glansig. Tillsätt linserna och lagerbladet och rör om. Slå över vinet och
låt det koka in. Tillsätt sedan grönsaksbuljongen, lite i taget och låt puttra på
svag värme utan lock ca 20 min. Halvera tomaterna.
Rör ner smör och tomater när linserna är mjuka och låt
alltsammans bli varmt. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Servera
linsragun tillsammans med den gratinerade zucchinin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar