gröna ärter och champagne
soppa
2 bananschalottenlökar, finhackade
1 dl torrt vitt vin
1l höns- eller grönsaksbuljong
600 g frysta ärter
3 dl grädde
1 hutt
Vermouth eller sherry
citronsaft
smör till fräsning
salt och peppar
toast
8 skivor surdegsbröd
500 g färska räkor med skal
100 g Philadelphiaost
¼ citron, rivet skal och saft
50-100 g löjrom
dill
smör till stekning
1-2 dl champagne eller torrt mousserande vin
Fräs schalottenlöken i en rejäl klick smör tills den
blivit glansig men inte fått färg.
Slå över vinet och låt koka in. Tillsätt buljongen och
grädden och låt koka upp.
Tillsätt ärterna i buljongen och låt dem få ett snabbt
uppkok.
Drag av kastrullen från plattan och mixa sedan soppan
slät med hjälp av en stavmixer eller i en blender. Om ni vill äta soppan kall,
låt svalna och ställ sedan kallt.
Smaka upp soppan med Vermouth eller sherry, salt, peppar
och citronsaft. Soppan ska smaka lite sött men ändå friskt. Tänk på att
champagnen tillför syra vid serveringen!
Skala räkorna och förvara kallt.
Stek brödskivorna i en rejäl klick smör tills de fått fin
färg. Lägg de sedan på en bit hushållspapper och låt svalna.
Rör ihop Philadelphiaost, citronskal och -saft. Smaka av
med salt och peppar.
Vid servering: Toppa brödskivorna med citronfärskosten,
räkorna, löjromen och dillen. Skumma eventuellt upp soppan lite med hjälp av en
mixerstav. Häll upp soppan i fina skålar eller djupa tallrikar. Slå i en skvätt
champagne och servera tillsammans med löjromstoasten!
Receptet publicerades ursprungligen i UNT City.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar