lördag 5 april 2014

HALSTRAD LAXFILÉ, QUINOASALLAD OCH CITRONAIOLI

citron, koriander och rädisor

lax
600 g laxfilé
Smör och/eller olja till stekning

quinoa
1 knippe rädisor
1 knippe salladslök
1 ask alfalfagroddar
1 kruka koriander
1-2 msk citronsaft
2 msk olivolja

aioli
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
rivet skal av 1 citron
1 ½ dl rapsolja
1-2 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger
salt och nymalen svartpeppar

Se till att ingredienserna till aiolin är rumstempererade (Det minskar risken att den skär sig).
Skölj quinoa och tillaga sedan enligt anvisning på förpackningen.
Skölj rädisor, salladslök och alfalfagroddar. Dela rädisorna på hälften och strimla salladslöken. Blanda ihop rädisor, salladslök och alfalfagroddar i en skål. Smaksätt quinoasalladen med citronsaft, olivolja, salt och peppar precis innan servering.
Finriv eller pressa vitlöksklyftorna och lägg i en skål tillsammans med äggulor, dijonsenap och citronskal. Vispa ner rapsolja droppvis under konstant omrörning. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Skär laxen i kuber och salta och peppra. Stek på hög värme i lite smör och/eller olja tills den fått fin färg och är precis genomtillagad. 
Servera den nystekta laxen tillsammans med quinoasalladen och citronaiolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar