måndag 14 april 2014

NÄSSELPAJ

dinkelmjöl och vällagrad prästost

pajskal
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

fyllning
ca 2 liter färska nässlor
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
200 g vällagrad prästost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche

salt och peppar
smör till fräsning

Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme. 

Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg.
Skölj nässlorna noga. Koka upp vatten i en kastrull och förväll nässlorna ett par minuter. Låt rinna av väl och hacka sedan grovt.
Skala och finhacka vitlöken och löken. Fräs i smör i en stekpanna tills löken mjuknat men inte fått färg. Rör ner nässlorna och salta och peppra.
Riv osten.
Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche i en bunke. Rör ner nässlorna och hälften av osten. Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-30 minuter, eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar