fänkål och rostat havre
2 ½ dl AXA
Ekologiska Havregryn
2 tsk hel anis
2 tsk hel fänkål
5 dl mjölk
50 g smör
50 g jäst
1 ½ msk honung
1 ½ tsk salt
ca 5 dl Kungsörnen
Ekologiskt Vetemjöl
1 ägg
Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de fått lite
färg. Låt svalna.
Stöt anis och fänkål i en mortel.
Värm mjölken tillsammans med smöret till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölkblandningen.
Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, havregryn, honung, salt, anis,
fänkål, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg,
ca 5 minuter i degblandare eller för hand.
Jäs degen till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 16 lika
stora delar. Rundriv varje degboll och platta sedan ut dem lätt med handen till
runda kakor. Lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och
låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla tekakorna med uppvispat
ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills bröden fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar