jordärtskockor, dill och gräslök
500 g MCS-märkt gös-, sej- eller koljafilé
800 g jordärtskockor
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
2 msk koncentrerad skaldjurs- eller hummerfond
2 lagerblad
ca ½ l vatten
cayennepeppar
citronsaft
2 dl Go Green Korngryn
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse
2 msk smör
salt och svartpeppar
smör till fräsning
Skala jordärtskockorna, bananschalottenlöken och
vitlöksklyftorna. Skär skockorna i grova bitar och finhacka schalottenlöken och
vitlöken. Hacka dillkvistarta grovt.
Hetta upp smör i en stor kastull. Tillsätt hälften av
jordärtskockorna, löken, vitlöken och dillkvistarna (endast kvistarna, inte
själva bladen) och låt det fräsa under omrörning ett par minuter tills löken
blir glansig.
Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan crème
fraiche, grädde, fond, lagerblad och vatten. Koka upp och låt sedan puttra på
medelhög värme tills skockorna är mjuka. Lyft upp lagerbladen och mixa soppan
med en mixerstav eller i en blender. Späd eventuellt med lite vatten eller mjölk om soppan är för tjock. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar
och citronsaft.
Tillaga under tiden korngrynet enligt anvisningen på
förpackningen men med ca 3 dl mer vätska. När hälften av koktiden återstår,
tillsätt resten av skockorna och låt dem koka mjuka tillsammans med korngrynen.
Sila bort överflödig vätska.
Skär fisken i munstora bitar och salta lätt. Koka upp
soppan på nytt och tillsätt fisken. Sätt på ett lock och låt fisken sjuda ca 5
minuter, eller tills den är precis genomtillagad.
Finskär gräslöken, hacka dillen grovt och klipp
smörgåskrassen. Blanda ner örterna i korngrynen tillsammans med smöret. Smaka
av med salt och peppar.
Lägg korngryn och jordärtskockor i botten av djupa
tallrikar. Slå på den varma soppan vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar