måndag 7 april 2014

LINSSOPPA OCH FOCACCIA

herrgårdsost, gul lök och chili

focaccia
25 g jäst
2 gula lökar
1 tsk socker
200 g vällagrad herrgårdsost
1 kruka timjan
olivolja
flingsalt

soppa
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl torrt vitt vin
400 g krossade tomater
5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
en nypa socker

 Arbeta ihop degen till focaccian enligt anvisningen på förpackningen.
 Under tiden degen jäser: skala och hacka de två gula lökarna till brödets topping. Stek löken i olja på låg temperatur till dem är mjuka. Tillsätt socker och höj värmen något. Fortsätt stek löken till den är gyllenbrun och karamelliserad. Smaka av med salt.
Skär osten i centimeterstora tärningar och repa timjanen.
När degen är färdigjäst, häll ut den på en oljad plåt. Gör hål med hjälp av fingertopparna och strö sedan ut lök, ost och timjan över degen. Ringla över ett par matskedar olivolja och strö över flingsalt.
Baka focaccian i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och finhacka löken och vitlöken till soppan. Finhacka chilin, välj själv om kärnorna ska vara kvar eller inte beroende på önskad styrka.
Skölj linserna
Fräs lök, vitlök och chili i smör eller olja i en kastrull till de mjuknat och fått lite färg. Slå över vinet och låt koka in. Tillsätt linser, tomatkross och buljong. Låt koka upp och koka sedan ca 10 minuter eller till linserna är mjuka.
Rör ner grädden och smaka av soppan med salt, peppar och en nypa socker.
Servera soppan med det nybakta brödet och eventuellt en klick crème fraiche.

Receptet publicerades ursprungligen på Lantmännens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar